Andreea Marin

 

Andreea Marin: ”Avem medici buni într-un sistem de sănătate bolnav”

IMG_3214Într-o Românie în care actul medical este tot mai frecvent judecat prin prisma unor considerente economice și nu numai, umanitatea din spatele acestui act, reușitele, sunt rareori notate. Experiența personală a fiecărei persoane cu sistemul sanitar și personalul medical diferă de la caz la caz, la fel și poveștile care se nasc ulterior și efectul lor scontat.

Seria interviurilor în Campania Halatelor Albe continuă, în acest număr invitată să facă o radiografie a sistemului sanitar, din perspectiva experienței personale este Andreea Marin, o persoană care nu mai necesită prezentare, dar care în ultimii ani a dovedit o intensă preocupare pentru sistemul sanitar și sănătatea pacienților prin campaniile inițiate.

Reporter: În ultimii ani, Andreea Marin a devenit o luptătoare înfocată pentru drepturile pacienților și o promotoare a noi idei, soluții de conștientizare că sănătatea, viața trebuie prețuită. Unde își au rădăcinile aceste demersuri?

Andreea Marin: Inițial am fost supărată de câteva situații negative din sistemul nostru, apoi mi-am propus să acționez în spirit pozitiv încercând să construiesc în loc să mă revolt, deși uneori e dificil să îți păstrezi cumpătul în situații de viață și de moarte în care vezi atâta nepasare. Cert e că a lua atitudine ține de normalitate, numai așa putem evolua. Visez să avem într-o zi și la noi, acasă, mult mai multă siguranță în spitale, mult mai puțină teamă când ni se îmbolnăvesc cei dragi. E păcat, pentru că avem medici buni, pasionați, dar care trăind ani de zile într-un sistem de sănătate bolnav sunt nevoiți, la un moment dat, să accepte anumite compromisuri care înseamnă, de fapt, rabat de la calitate. Și când vorbim de un subiect atât de sensibil cum e sănătatea noastră, viața noastră, nu mai e cazul să ne mulțumim cu mai puțin decât e civilizat să o facem. Trebuie, cel puțin, să învățăm de la cei mai buni decât noi, nu să reinventăm roata.

Reporter:  De la momentul în care ați început, unde putem spune că s-a ajuns?

Andreea Marin: De pildă, am ajuns să salvăm mult mai multe vieți aflate în situații critice, situații în care românilor li se spune, la ei acasă, că nu mai există soluție, dar aflăm ulterior că nu este așa. Am început o colaborare cu rețeaua de spitale Acibadem din Turcia după ce am fost acolo ca pacientă cu aproape 3 ani în urmă și, din propria experiență, am învățat ca pacient că am și drepturi, că e civilizat să fiu tratată ca om, că se poate mai bine, și asta dintr-un sistem aflat la o oră distanță de zbor de noi, nu din America sau dintr-o țară aflata la 100 de ani distanță ca dezvoltare față de noi. Medici de acolo au legat relații profesionale minunate cu cei de aici, studenții noștri merg acum la Universitatea Acibadem, pe care tocmai am vizitat-o, și este ceva ce noi nici nu putem visa deocamdată din toate punctele de vedere, ce să mai vorbesc de atâtea vieți salvate prin bunăvoința medicilor de acolo. Și voi continua și pe alte paliere, e doar un început.

Reporter:  Dar medicul din România, unde se situează în accepțiunea dvoastră? Cum vedeți medicii, asistentele din unitățile de stat, cele private, dincolo de problemele existente în sistemul sanitar?

Andreea Marin:Văd două categorii de oameni, în condițiile în care trebuie să menționez că am fost operată de 5 ori în România și sunt bine, am fost pe mâini bune așadar, dar am avut și momentul de cumpănă în care nu mă simțeam deloc bine, aici analizele păreau minunate și nu descopeream ce am. Sau un alt moment de neuitat, când eram însărcinată analizele greșite ale copilului meu m-au adus în situația de a decide dacă renunț sau nu la sarcină. Norocul meu a fost că mi-am dorit atât de mult acest copil, încât nu am acceptat situația și am plecat în străinătate să refac analizele, așa că astăzi am un copil sănătos, la care aș fi putut să renunț. Te simți ca la loterie, uneori, din păcate. Și gândiți-vă că, totuși, cunosc medici, locuri bune, dar ce face un om care nu are niciun sprijin, nu are bani să plece din țară la nevoie, ce poate face în acest sistem nesigur? Eu nu sfătuiesc pe nimeni să plece în afara țării, pur și simplu, exagerând, dar în situații limită când aici nu ți se mai dau șanse, și asta în general din pricina lipsurilor materiale din spitale, atunci pur și simplu trebuie să știi încotro o apuci.

Reporter: Ați ales, nu o dată, să fiți tratată de medicii români. Aveți încredere?

Andreea Marin:Da, am și scris un editorial în Business Woman în care le mulțumeam public medicilor care mi-au adus însănătoșirea sau chiar mi-au salvat viața în situații limită. Au fost îngerii mei păzitori. În fiecare pădure sunt și copaci, sunt și fire de iarbă. Problema noastră este sistemul, oamenii își permit greșeli, abuzuri, indiferență acolo unde nu simt că sunt parte dintr-un sistem coerent, bine gândit. Și nici un ministru, oricât de dedicat și bun ar fi, nu poate face minuni dacă e mereu obstrucționat și schimbat când tocmai are de gând să se apuce de treabă.

Reporter:  Dacă ar fi să mulțumiți unor medici pentru implicarea lor în diagnosticul și tratamentul corect instituit și aplicat, atât pentru dvoastră, dar și pentru familia dvoastră, cine ar fi aceste personaje și de ce?

Andreea Marin:Sunt mai multe exemple, dar pentru că este un medic pe care multă lume îl cunoaște acum din programul de televiziune pe care l-am realizat în ultimul an, Prețuiește Viața, îl voi menționa, de pildă, pe doctorul Sorin Păun de la Spitalul de Urgență Floreasca. Un profesionist desăvârșit și un om bun, căruia îi pasă cu adevărat, te tratează cu respect, oricine ai fi. Asta e important, înainte de toate.

Reporter: Ce sfat le-ați da pacienților, în actualele condiții?

Andreea Marin:E mai mult o dorință, decât un sfat: să reacționeze, să lupte pentru un sistem mai bun, altfel nimic nu se va schimba în bine. Nu se mai poate să așteptăm ca lucrurile să se întâmple de la sine, oricât de dificil ar fi, trebuie să urmăm calea pe care alții au urmat-o înaintea noastră în țările civilizate ale lumii: au reacționat, s-au revoltat, s-au informat, au luptat pentru drepturile lor, au venit cu soluții.

Reporter:  În viziunea dvoastră, de unde s-ar impune schimbarea în sistem și cum?

13975083484c070216Andreea Marin: Medici mulțumiți nu înseamnă doar mai bine plătiți, ci și cu mai puține poveri birocratice pe umeri și cu personal în echipă suficient cât să nu lucreze la limită. Greu sau nu, trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna că în educație și în sănătate nu avem voie să nu investim. Renunțăm la altele, dar nu la aceste două direcții, aici nu avem voie să fim săraci. Pentru că, bolnavi fiind, la minte și la trup, nu putem putem construi nimic durabil. Absolut nimic.

Arina MOLDOVAN

Această pagină a fost parcursă de 5940 ori de către cititorii noștri.
Vă mulțumim Dumneavoastră și tuturor celorlalte persoane interesate.


Peste 25.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul MedFarm.
O poti face si tu chiar acum!
CLICK AICI: http://www.med-farm.ro/abonament/newsletter-saptamanal/Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE: http://www.med-farm.ro/termeni-si-conditii/

2 comentarii referitoare la articolul “Andreea Marin

  1. MULTUMESC DOAMNEI ANDREEA MARIN pentru sinceritate si solidaritate, pentru actiunile intreprinse in interesul sanatatii, pentru ca ii pasa!

  2. Draga Andreea, iti doresc multa sanatate si pace in suflet, si Domnul sa-ti lumineze cautarile si sa-ti dea sanse de izbânda. ma bucur ca mai sunt si oameni buni ca tine si inteligenti care au inteles ca fara educatie si un sistem de sanatate solide, nu se poate construi nimic, niciunde. Eu sunt in strainatate, se intampla sa lucrez cu sud coreenii, si am inteles aceste lucruri cu ei: ei au investit tot in educatie si in industrie, ceea ce a persmis Coreii de Sud sa se numere astazi printre primele puteri economice din lume, si fara nici un fel de resursa naturala proprie, fata de România care este inca o tara bogata in resurse. Coreea traia inca in anii 50′, 60′ din ajutoare umanitare, si intr-o generatie a reusit sa se ridice pe doua picioare si sa se remarce prin calitatea produselor ei, fie alimentare sau tehnologice sau educationale, mai ales. Eu cred in potentialul uman si in resursele nebanuite ale Romnaiei. România are un potential enorm! Dar pentru asta trebuie schimbata mentalitatea si sa fie o constientizare a valorilor umane inaintea celor economice. Este un adevar universal valabil. Oamenii au puterea sa schimbe tara, si nu tara schimba oamenii. Romanii sunt oameni buni dar sa nu uite cine sunt si de unde vin. Trebuie sa ne lasam calauziti de valorile sanatoase românesti, si nu de ce vine din exterior care nu este decât un fel de ‘altoi’ nepotrivit firii noastre românesti. Oameni buni, toti suntem oameni, si toti avem aceleasi nevoi de baza, unii mai mult ca altii. Sa cautam sa cultivam respectul, educatia si sanatatea, sa ne pastram demnitatea si sa invatam sa traim unii cu altii frumos. Va imbratisez cu drag.
    Anisa Manescu