InoMed-IMAS, studiu sociologic despre fenomenul diabetului zaharat în rândul pacienților

foto-1-marius-geantaExistă un nivel scăzut de informare și educare al pacienților cu diabet zaharat, din România, conform rezultatelor studiului InoMed-IMAS ”Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului”. Studiul a fost realizat de către IMAS, la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină, cu susținerea companiei Novo Nordisk, și oferă o imagine a fenomenului diabet zaharat din punct de vedere sociologic, respectiv despre ce cred pacienții și posibilii pacienți cu diabet zaharat despre această boală, despre prevenție, factorii de risc, tratament, managementul complicațiilor. Mai multe detalii despre acest studiu a oferit, în cadrul unui interviu acordat Revistei MedFarm,  Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, organizație non-guvernamentală al cărei obiectiv este promovarea inovației în toate sectoarele sistemului de sănătate. Centrul pentru Inovație în Medicină este partenerul din România al Alianței Europene pentru Medicina Personalizată.

De la ce premise s-a pornit pentru a fi realizat studiul InoMed ”Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului”?

În premieră în România, studiul InoMed-IMAS, realizat în parteneriat cu compania Novo Nordisk, și-a propus să evalueze percepțiile și atitudinile românilor (populație generală, dar și în subgrupul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat) referitoare la diabetul zaharat. Pentru prima oară, pe un eșantion reprezentativ la nivel național, au fost evaluate aceste elemente și am reușit să avem prima harta a cunoștințelor românilor despre prevenția, factorii de risc, diagnosticul, tratamentul și managementul complicațiilor. Este al doilea studiu de acest tip pe care-l realizăm în acest an, după cercetarea sociologică lansată în luna mai, pe tema relației dintre români și cancer.

De ce este important un studiu de acest tip în domeniul diabetologiei? Pentru că, spre deosebire de alte boli cronice – și mă gândesc în primul rând la cancere -, nivelul de informare și educare asupra bolii poate contribui direct și în mare măsură la obținerea rezultatului terapeutic dorit. Medicamentele sunt importante, dar schimbarea stilului de viață și, mai ales, menținerea unui stil de viață sănătos, mai cu seamă după primirea diagnosticului de diabet zaharat, impactează atât calitatea vieții, cât și numărul și gravitatea complicațiilor. De aceea, este important să știm ce cred pacienții și posibilii pacienți cu diabet zaharat despre această boală, în condițiile în care Programul Național de Diabet Zaharat este mai degrabă un program de tratament medicamentos, fără a lua în calcul celelalte componente esențiale: prevenția, evaluarea riscului, monitorizarea, evaluarea riscului complicațiilor, educația pacientului și a aparținătorilor.

În România, a mai fost realizat un studiu privind diabetul, în urmă cu trei ani, studiul Predatorr. Ce aspecte, în plus, care ar putea sta la baza unor schimbări ale politicilor de sănătate privind diabetul și complicațiile sale, a evidențiat studiul InoMed?

Studiul InoMed-IMAS este complementar cu studiul Predatorr, oferindu-le medicilor și decidenților informații utile dintr-o zonă neexplorată până acum, din punct de vedere sociologic: mulțimea pacienților cu diabet și populația generală. Ambele studii indică prevalența mare a diabetului în România (aproximativ 1,8 milioane de persoane), de unde și nevoia de a gândi o strategie de luptă împotriva diabetului pe mai multe planuri: individual, la nivel de familie, la nivelul comunității locale și, în general, la nivelul societății românești. Nu putem însă promova discuția despre o strategie pentru abordarea comprehensivă a diabetului în lipsa datelor. Iar studiul InoMed-IMAS tocmai asta face: generează date provenind din populația generală și din studiul personelor cu diabet, în contextul în care, la nivel național, nu avem un registru de diabet care ar putea să dea cele mai fidele informații despre pacienții aflați sub tratament. În plus, studiul InoMed-IMAS aduce date esențiale despre nivelul educațional al pacienților și al populației, date care altfel nu ar putea fi obținute și fără de care niciun program național pentru diabetul zaharat nu ar putea fi configurat corespunzător.

Vă rog să faceți o prezentare a rezultatelor eviențiate în cadrul studiului InoMed. Care sunt provocările și limitele în diabet?

11,6% dintre pacienții diagnosticați cu diabet au fost internați cel puțin o dată în ultimul an pentru complicații cauzate de această boală. Raportat la un număr de 875.370 de persoane cu diabet diagnosticat (conform datelor publicate de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România), vorbim despre un număr estimativ de peste 100.000 de pacienți internați în spital ca urmare a complicațiilor.Aproape 40% dintre bolnavii de diabet cuprinși în studiu spun că au fost diagnosticați de către un medic ca având probleme cu vederea, iar 37,5% au fost diagnosticați cu probleme cardiace. În topul c rlalte complicații apărute la pacienții români cu diabet se numără neuropatiile și problemele renale. 36,6% dintre pacienți spun că au fost diagnosticați cu neuropatii, iar 18% cu nefropatii.

Studii internaționale indică faptul că o mare parte dintre pacienții cu diabet se confruntă deja cu cel puțin o complicație în momentul diagnosticării, complicațiile generând mai departe dizabilități, o calitate redusă a vieții și chiar moartea prematură. Complicațiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces și dizabilități în rândul persoanelor cu diabet: 50% dintre persoanele cu diabet mor din cauza unor afecțiuni cardiovasculare. Pacienții cu diabet se confruntă cu un risc de 25 de ori mai mare de amputare decât persoanele care nu suferă de diabet, iar diabetul este o cauză majoră a bolilor cronice de rinichi.

Cum arată nivelul de educare și informare al pacienților cu diabet? Există pacienți cu diabet care, deși cunosc riscurile și complicațiile diabetului, continuă să ignore sfaturile medicale.

Conform studiului, 71,6% dintre pacienții cu diabet nu au mers deloc la neurolog în ultimele 12 luni, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog. Aproximativ 20% dintre pacienții cu diabet nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an.

În ceea ce privește respectarea unui regim strict de viață, adecvat condiției lor, doar 63% din totalul celor care au fost diagnosticaţi cu diabet declară că țin dietă și un procent mult mai mic, 56,7%, declară că fac exerciții fizice.

Evidențele din practica medicală si din literatură susțin că la nivel global din totalul estimat al persoanelor cu diabet sunt diagnosticate aproximativ 50%. Dintre acestea, primesc tratament tot în jur de 50%. Dintre cei care primesc tratament, doar aproximativ 50% își ating țintele de tratament dorite astfel că, urmând această “regulă a lui 50%”, în final doar 6% din persoanele cu diabet ating obiectivele de sănătate dorite și reușesc să amâne sau să evite declanșarea complicațiilor asociate diabetului.

Complicațiile diabetului au și un impact semnificativ asupra bugetelor de sănătate. Tratamentul spitalicesc al complicațiilor diabetului reprezintă cel mai mare procent din cheltuielile sistemelor de sănătate pentru persoanele cu diabet. La rândul lui, costul total al diabetului reprezintă aproximativ 11,6% din totalul costurilor pentru sănătate la nivel global.

În România, probabil în cursul anului 2017 vor fi disponibile primele date din studii care să indice costul economic al complicațiilor diabetului.

Acces  târziu la medicamente de ultimă generație, lipsa unor medicamente incluse în Program, tot mai acut resimțită de pacienți, alocări financiare insuficiente pentru monitorizarea diabetului, sunt o parte dintre problemele evidențiate frecvent. Ce soluții au fost propuse de către factorii de decizie care au fost prezenți la lansarea studiului?

foto-2-ziua-mondiala-a-diabetului-2016La lansarea studiului, care a avut loc de Ziua Mondială a Diabetului (14 noiembrie) la Reprezentanța Comisiei Europene în România / Spațiul Public European, au participat: Conf. Dr. Diana Loreta Păun- Consilier de Stat la Administrația Prezidențială; Excelența Sa Domnul Karsten Vagn Nielsen- ambasadorul Danemarcei; Dr. Cecilia Radu-general manager Novo Nordisk România, Cristina Ghiță- director cercetare cantitativă IMAS; Prof. Dr. Aurel Babeș-președintele comisiei de specialitate din Ministerul Sănătății; Conf. Dr. Andrei Ioan Vereșiu-Președinte Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice; Dr. Oana Costan-Director de programe curative Casa Națională de Asigurări de Sănătate; Cristina Petrut- reprezentant International Diabetes Federation; Dr. Anca Stoian-reprezentant Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice; Cristian Andriciuc-Director Executiv Federația Asociațiilor Diabeticilor din România; Rodica Molnar- Președinte Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet Mureș; Vasile Barbu- Președinte Asociația Națională pentu Protecția Pacienților.

Toate opiniile au avut convergența în dorința și nevoia de a duce lupta cu diabetul, în România, la nivelul următor. Pentru aceasta, este nevoie de aportul tututor, de la medici la pacienți, de la politicieni la instituțiile dedicate sănătății, de la sistemul public la mediul privat. Lansarea studiului și dezbaterea au fost doar primii pașii, iar în anul 2017 vom extinde spectrul acțiunilor și al abordărilor în domeniul diabetului, pentru a contribui la configurarea unui nou plan național de control al diabetului zaharat.

A fost trimis acest studiu si la Ministerul Sănătății? Există un feedback?

Din păcate, niciun reprezentant din conducerea Ministerului Sănătății nu a luat parte la dezbaterea care a urmat lansării studiului, cu toate că au fost invitați personal ministrul și doi dintre secretarii de stat. Nu vreau să comentez în niciun fel aceste absențe.

După configurarea noului Guvern, ca urmare a alegerilor din 11 decembrie, datele studiului și propunerile care derivă din analiza datelor vor fi aduse în atenția noii echipe de la Ministerul Sănătății. Diabetul, ca și celelalte patologii, trebuie să beneficieze de o strategie națională comprehensivă, la baza căreia trebuie să fie medicina bazată de dovezi, știința momentului și, în primul rând, nevoia reală a pacientului. Noi, prin Centrul pentru Inovație în Medicină, putem contribui la acest demers deloc simplu, iar primul pas l-am făcut prin acest studiu, care pune la dispoziția decidenților date unice, generate în premieră, și fără de care orice politică publică în acest domeniu nu poate fi gândită. În situația în care managementul diabetului în România se va realiza în continuare fără a ține cont de datele studiului InoMed-IMAS, va fi doar o chestiune de timp până când vom constata cu toții falimentul sistemului, atât la nivel medical, dar și economic și social.

Interviu publicat în ediția print nr. 39 a Revistei MedFarm

Această pagină a fost parcursă de 476 ori de către cititorii noștri.
Vă mulțumim Dumneavoastră și tuturor celorlalte persoane interesate.


Peste 25.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul MedFarm.
O poti face si tu chiar acum!
CLICK AICI: http://www.med-farm.ro/abonament/newsletter-saptamanal/Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE: http://www.med-farm.ro/termeni-si-conditii/

Cititorii revistei au accesat și următoarele articole de care ați putea fi interesat :
Studiu pentru stabilirea celor mai bune opțiuni terapeutice pentru bolnavii de diabet
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) a lansat la începutul lunii octombrie,...
”O oră” poate salva viața pacientului cu diabet
Societatea de Neuropatie Diabetică susține extinderea acțiunilor de screening pentru persoanele cu...
Progresia complicațiilor cronice vasculare la diabetic poate fi încetinită
  Managementul complicațiilor cronice la pacientul cu diabet implică o abordare multidisciplinară...
Actualități în relația diabet zaharat-ateroscleroză prezentate la Conferința Anuală de Aterotromboză
Ateroscleroza subclinică (diagnostic și prevenție), tratamentul pacienților cu localizări multiple...
Glicemia, testată gratuit la Policlinica 2 Targu Mures
  Spitalul Clinic Județean Mureș vine în sprijinul pacienților oferindu-le posibilitatea...
Educația persoanelor cu diabet zaharat stă la baza prevenției neuropatiei diabetice, a ulcerațiilor și amputațiilor
  Neuropatia diabetică este cea mai frecventă şi invalidantă complicaţie a diabetului zaharat....
Experți din 7 țări europene la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014
  Una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice din domeniul diabetologiei româneşti,...
Actualităţi în lumea diabetului
Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă, în acest an, diabetul zaharat, motiv pentru care problematica...
Premiul de Cercetare Fritz-Wörwag, pentru prima dată acordat unui român – Dr. Alin Ştirban
  Dr. Alin Ştirban, membru fondator al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab,...
TRATAMENT NOU PENTRU TRATAREA DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2
  Începând din această primăvară, pacienții cu diabet zaharat (DZ) de tip 2 din România...


Ti-a placut acest articol ? ABONEAZA-TE ACUM LA REVISTA TIPARITA!
Ediția tipărită se bucură de articole exclusive de mare interes pentru abonați, semnate de membrii comisiilor redacționale științifice și care nu sunt promovate în ediția online. Revista tiparita este acreditata CMR si CFR cu 5 CREDITE EMC/EFC.
Abonamentele, încheiate pe baza unei comenzi ferme, vă asigură primirea lunară a revistei în plic, direct la adresa indicată de Dumneavoastră. Un abonament pe 6 luni costă 100 de lei, dar dacă vreţi să vă asiguraţi că nu veţi scăpa niciun eveniment medical al anului 2014 promovat în paginile revistei MedFarm, vă recomandăm abonamentul de 165 de lei, pe 12 luni, cu O REDUCERE DE 17,5%.
Pentru mai multe detalii click aici: http://health.ro/abonament/
Cititorii revistei au accesat și următoarele articole de care ați putea fi interesat :
Studiu pentru stabilirea celor mai bune opțiuni terapeutice pentru bolnavii de diabet
Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) a lansat la începutul lunii octombrie,...
”O oră” poate salva viața pacientului cu diabet
Societatea de Neuropatie Diabetică susține extinderea acțiunilor de screening pentru persoanele cu...
Progresia complicațiilor cronice vasculare la diabetic poate fi încetinită
  Managementul complicațiilor cronice la pacientul cu diabet implică o abordare multidisciplinară...
Actualități în relația diabet zaharat-ateroscleroză prezentate la Conferința Anuală de Aterotromboză
Ateroscleroza subclinică (diagnostic și prevenție), tratamentul pacienților cu localizări multiple...
Glicemia, testată gratuit la Policlinica 2 Targu Mures
  Spitalul Clinic Județean Mureș vine în sprijinul pacienților oferindu-le posibilitatea...
Educația persoanelor cu diabet zaharat stă la baza prevenției neuropatiei diabetice, a ulcerațiilor și amputațiilor
  Neuropatia diabetică este cea mai frecventă şi invalidantă complicaţie a diabetului zaharat....
Experți din 7 țări europene la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014
  Una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice din domeniul diabetologiei româneşti,...
Actualităţi în lumea diabetului
Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă, în acest an, diabetul zaharat, motiv pentru care problematica...
Premiul de Cercetare Fritz-Wörwag, pentru prima dată acordat unui român – Dr. Alin Ştirban
  Dr. Alin Ştirban, membru fondator al Societăţii de Neuropatie Diabetică – Neurodiab,...
TRATAMENT NOU PENTRU TRATAREA DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2
  Începând din această primăvară, pacienții cu diabet zaharat (DZ) de tip 2 din România...


Ti-a placut acest articol ? ABONEAZA-TE ACUM LA REVISTA TIPARITA!
Ediția tipărită se bucură de articole exclusive de mare interes pentru abonați, semnate de membrii comisiilor redacționale științifice și care nu sunt promovate în ediția online. Revista tiparita este acreditata CMR si CFR cu 5 CREDITE EMC/EFC.
Abonamentele, încheiate pe baza unei comenzi ferme, vă asigură primirea lunară a revistei în plic, direct la adresa indicată de Dumneavoastră. Un abonament pe 6 luni costă 100 de lei, dar dacă vreţi să vă asiguraţi că nu veţi scăpa niciun eveniment medical al anului 2014 promovat în paginile revistei MedFarm, vă recomandăm abonamentul de 165 de lei, pe 12 luni, cu O REDUCERE DE 17,5%.
Pentru mai multe detalii click aici: http://health.ro/abonament/