Paula Seling

 

Paula Seling  ”Am avut doar experiențe pozitive cu medicii din România”

paula seling (7)Voce de excepție a lumii muzicale românești, Paula Seling datorează în mare parte succesele înregistrate în competițiile naționale și internaționale unui personaj din sistemul medical românesc, ale cărui sfaturi sunt urmate cu sfințenie înaintea fiecărui concert, indiferent de locație. În cadrul unui interviu acordat Revistei MedFarm, cântăreața susține că experiența sa cu actorii din sistemul sanitar românesc este una pozitivă, iar media ar trebui să promoveze și o imagine pozitivă a sistemului medical, impunându-și să educe, nu doar să generalizeze aspectele negative.

Reporter: În spatele succeselor dumneavoastră, pe marile scene ale lumii muzicale românești, și nu numai, se află un personaj din sistemul medical românesc. Despre cine este vorba și cum a început această strânsă colaborare?

Paula Seling: Am reușit cu ajutorul unui terapeut vocal român care se numește Gabriela Duțescu (n.r.-specialist la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă”). Am întâlnit-o în urmă cu foarte mult timp, pe când aveam 18 ani și am fost internată la Foniatrie cu început de nodul pe coarda stângă din cauza unei perioade foarte lungi de solicitări vocale. Dumneaei m-a învățat cum să nu abuzez de corzile vocale, cum să cânt la capacitate maximă, să am volum, tonus, diversitate vocală, tot ce am nevoie în cântecele mele fără să îmi solicit corzile vocale foarte mult. Apoi, am avut, din păcate, o pauză destul de mare și, în urmă cu vreo 8 ani, am reapelat la dumneaei. De atunci nu am mai lăsat-o nicio clipă. Înainte de fiecare spectacol pe care îl am o sun, fac cu dânsa exerciții vocale la telefon. Pentru mine este foarte importantă, este parte din spectacolele mele pentru că este incredibilă, nu am crezut că pot să cânt așa de relaxat, de ușor, până ce nu am cunoscut-o pe dânsa.

Reporter: Chiar și atunci când aveți concerte în străinătate apelați la ajutorul dânsei, în România?

Paula Seling: Da, și când am am fost la Eurovision o sunam înainte de prestație, și în 2010 și acum, în 2014.

Reporter: Ați mai avut experiențe cu sistemul medical românesc, personalul medical? Ce imagine v-ați făcut?

Paula Seling: Nu am avut prea multă experiență cu sistemul sanitar din România pentru că încerc să mănânc cât mai sănătos, să fac sport, să am grijă de mine. Dar se întâmplă să mai ai câte o răceală sau o problemă, poate mai minoră, și am avut experiențe cu oameni deosebiți care m-au pus pe picioare foarte repede, care mi-au prescris ce aveam nevoie. Până acum am avut doar experiențe pozitive cu medicii din România.

Cu mulți, mulți ani în urmă am avut un accident, o lovitură la coloană, și toată îngrijirea medicală a fost bine pusă la punct.

Reporter: În România există obișnuința de a generaliza când vine vorba de personalul medical, mai ales când este vorba de o știre cu impact negativ. Cum vedeți acest aspect, mai ales prin ochii unui absolvent al Facultății de Jurnalism?

Paula Seling: Medicul împreună cu învățătorul ar trebui să fie baza, pentru că medicul tratează, iar învățătorul educă. Din păcate, în sistemul de învățământ sunt multe probleme. La examenul de Bacalaureat, care nu este unul dintre cele mai grele în ultimii ani, văzând rezultatele, m-a uimit nivelul de pregătire.

Revenind la sănătate, eu am o prietenă foarte bună la Cluj-Napoca care a devenit medic plastician. A ajuns cu multă luptă unde este acum și știu că salarul medicilor nu este o fericire. Gândindu-ne la cât trebuie să înveți pentru a trata niște oameni și a le reda speranța, să înveți o viață întreagă și să ajungi la un salar care nu-ți permite să ai tot ce-ți dorești, este trist. Le dau dreptate multora că vor să plece în străinătate, pe de o parte, dar pe de altă parte mi-aș dori să nu plece pentru că și noi avem nevoie de medici buni, să nu rămânem descoperiți total într-o țară în care nu se promovează un mod sănătos de a trăi, nu toată lumea știe că nu este sănătos consumul excesiv de carne, de prăjeli. Este nevoie de medici mulți care, din păcate, pleacă.

Reporter: Cum ar trebui jurnalistul să promoveze imaginea medicilor, în general?

Paula Seling: Eu, personal, oriunde merg, nu cânt doar melodiile care mi se cer ci și cele pe care cred eu că sunt importante.

La fel trebuie și în jurnalism.  Cred că orice jurnalist, dincolo de aspectele care se impun, să vadă și aspectul de educare și educație. Eu dacă aș fi jurnalist în ziua de astăzi așa aș face. În schimb, fac acest lucru prin muzică.

Autor Arina MOLDOVAN

Această pagină a fost parcursă de 3712 ori de către cititorii noștri.
Vă mulțumim Dumneavoastră și tuturor celorlalte persoane interesate.


Peste 25.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul MedFarm.
O poti face si tu chiar acum!
CLICK AICI: http://www.med-farm.ro/abonament/newsletter-saptamanal/Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE: http://www.med-farm.ro/termeni-si-conditii/