Terapie superioară în tratamentul cancerului pulmonar

virus_-660x375Rezultatele unui studiu realizat de Boehringer Ingelheim arată superioritatea Giotrif® / Gilotrif® (afatinib), un medicament deținut de companie, față de Iressa® (gefitinib) în reducerea riscului de progres al afecțiunii și a eșuării tratamentului primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici cu mutații EGFR pozitive, se arată într-un comunicat al companiei. Potrivit studiului LUX-Lung 7 afatinib este superior în reducerea riscului de progresie a cancerului și a riscului eșecului tratamentului cu 27%, față de gefitinib. Mai mulți pacienți tratați cu afatinib au arătat lipsa dezvoltării cancerului la 18 și 24 de luni după începerea tratamentului (27% față de 15% și 18% față de 8%). Frecvența totală a pacienților cu efecte adverse serioase și cu întreruperi ale tratamentului cauzate de efectele adverse a fost similară în ambele grupuri.
Superioritatea în supraviețuirea fără progres al bolii și timpul până la eșuarea tratamentului a fost demonstrată prin afatinib, a doua generație de terapie orientate către EGFR, versus gefitinib, prima generație de tratament primar al pacienților cu cancer pulmonar cu alt tip de celule decât cele mici avansat (NSCLC) cu mutații EGFR comune (del19 sau L858R). Studiul Phase IIb a îndeplinit două dintre principalele obiective primare ale ratei de supraviețuire fără progresia bolii (PFS) prin examinare independentă și ale ratei de eșuare a tratamentului (micsorarea a timpului dintre startul și discontinuitatea tratamentului, pentru orice motiv). Rezultatele studiului LUX-Lung 7 au fost prezentate la cea de-a 14-a Conferință Anuală Grupului Britanic de Oncologie Toracică (BTOG) în Dublin, Irlanda. Date despre al treilea obiectiv principal primar, rata totală de supraviețuire (OS), nu sunt încă mature și vor fi prezentate în viitor.

Rezultatele studiului LUX-Lung 7 au arătat că afatinib a redus semnificativ riscul progresului cancerului pulmonar cu 27% față de gefitinib. Îmbunătățirea ratei de supraviețuire fără progresia bolii (PFS) a devenit mult mai pronunțată cu timpul, o proporție semnificativă a pacienților care au supraviețuit fără progresia bolii la 18 luni (27% față de 15%) și la 24 luni (18% față de 8%), arătând un important beneficiu pe termen lung al utilizării afatinib versus gefitinib. În plus, față de superioritatea PFS, pacienții care au primit afatinib au beneficiat de un timp semnificativ mai îndelungat de tratament: riscul eșuării tratamentului redus cu 27%, față de gefitinib. Mai mulți pacienți au avut un răspuns obiectiv al tumorii (o reducere clinică semnificativă a dimensiunii tumorii) cu afatinib, comparat cu gefitinib (70% față de 56%), cu o durată medie a răspunsului de 10,1 luni și respective 8.4 luni. Îmbunătățirea PFS cu afatinib a fost consistentă pentru cele mai multe subgrupuri clinice predefinite, incluzând gen, vârstă, rasă și tipul mutației EGFR.

Principalul cercetător din cadrul LUX-Lung 7, Profesorul Keunchil Park, directorul Innovative Cancer Medicine (ICMI) în cadrul Samsung Medical Center, Universitatea Sungkyunkwan Școala de Medicină, Seoul, Coreea de Sud, a declarat că “LUX-Lung 7 este primul studiu global care compară direct două terapii orientate spre EGFR și rezultatele demonstrează beneficiile afatinib, cea de-a doua generație de inhibitor, comparativ cu gefitinib, medicamentul de primă generație, în tratamentele primare. Aceste rezultate aduc o importantă orientare în alegerea tratamentului primar pentru pacienții cu cancer pulmonar cu mutații EGFR pozitive”.

Efectele adverse (AEs) observate în cadrul studiului LUX-Lung 7 au fost consistente cu privire la profilul de siguranță cunoscut al ambelor tratamente. Tratamentele cu afatinib, cât și cu gefitinib au fost în general tolerabile, ducând la o rată scăzută a discontinuității legate de tratament în ambele grupuri (6,3%).1Frecvența totală a AEs serioase a fost similiară pentru ambele (afatinib: 44,4% față de gefitinib: 3711%); cele mai commune efecte cu grad ≥3 legate de AEscu afatinib au fost:diareea (12,5%) și iritațiile/acneea (9,4%),iar cu gefitinib: aspartate aminotransferase (AST)/alanine aminotransferase (ALT) crescute (8,8%) șiiritații/acnee (3,1%).1Bolile de plămâni interstițiale legate de medicamente au fost raportate pentru patru pacienți tratați cu gefitinib și pentru nici un pacient tratat cu afatinib.

“LUX-Lung 7 este al doilea studiu pozitiv comparativ al afatinib față de prima generație de TKI în cancerul pulmonar, arătând că prima și a doua generație de agenți pentru EGFR nu sunt la fel”, a spus Dr. Mehdi Shahidi, Director Medical, Solid Tumour Oncology, Boehringer Ingelheim. “Interesant, diferențele ratelor de supraviețuire fără evoluție a bolii observatăîn cadrul studiului LUX-Lung 7 au devenit mai proeminente cu timpul astfel că, la 24 de luni, rata pacienților care nu mai arătau o evoluție a cancerului era mai mult decât dublă cu afatinib.”

Despre studiul LUX-Lung 7

LUX-Lung 7 este primul studiu global care compară în paralel a doua și prima generație de terapii orientate spre EGFR (respective afatinib și gefitinib) pentru pacienții cu mutații pozitive NSCLC care nu au primit tratament anterior. Studiul Phase IIb a inclus 319 pacienți cu stadii avansate de NSCLCcare găzduiesc mutații EGFR comune (del19 sau L858R). Obiectivele principale primare ale studiului au fost PFS prin examinare independentă, timpul până la eșuarea tratamentului și OS; obiectivele principale secundare au inclus rata de răspuns obiectivă, rata de control al bolii, reducerea tumorii, rezultatele oferite de pacienți și siguranța

Rezultate: comparat cu gefitinib, afatinib a îmbunătățit semnificativ:
• PFS (HR=0,73; 95% CI, 0,57‒0,95; p=0,0165; mediana: 11,0 luni[afatinib], față de 10,9 luni[gefitinib])
• Timpul până la eșuarea tratamentului (HR=0,73; 95% CI, 0,58‒0,92; p=0,0073; mediana: 13,7 luni[afatinib]față de 11,5 luni[gefitinib])
• ORR (70% față de 56%, p=0,0083)

Afatinib este aprobat în peste 60 de țări ca tratament primar pentru diverse tipuri de NSCLC cu mutații pozitive EGFR (sub numele de brand: GIOTRIF® / GILOTRIF®). Aprobarea afatinib cu aceste indicații a fost bazată pe obiectivul primar al PFS din studiul clinic LUX-Lung 3, unde afatinib a decalat considerabil creșterea tumorii comparativ cu chimioterapia. În plus, afatinib este primul tratament care a arătat beneficii OS pacienților cu tipuri specifice de NSCLC cu mutații EGFR pozitive, comparativ cu chimioterapia. Un beneficiu OS semnificativ a fost demonstrat independent în cadrul studiilor LUX-Lung 3 și 6 pentru pacienții cu cele mai comune mutații EGFR (exon 19 deletions; del19), comparativ cu chimioterapia.

Această pagină a fost parcursă de 694 ori de către cititorii noștri.
Vă mulțumim Dumneavoastră și tuturor celorlalte persoane interesate.


Peste 25.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul MedFarm.
O poti face si tu chiar acum!
CLICK AICI: http://www.med-farm.ro/abonament/newsletter-saptamanal/Inainte de a prelua informatii de pe acest site va rugam sa cititi TERMENII SI CONDITIILE DE UTILIZARE: http://www.med-farm.ro/termeni-si-conditii/

Cititorii revistei au accesat și următoarele articole de care ați putea fi interesat :
Terapie superioară pentru pacienţii cu cancer pulmonar
Rezultatele primului studiu global, LUX-Lung 7, care compară în paralel a doua și prima generație...
Tratament oral nou pentru pacienții cu cancer pulmonar
O nouă opțiune de tratament oral pentru pacienții cu carcinom pulmonar al celulelor scuamoase a fost...
Pacienții cu cancer pulmonar au o nouă șansă la viață cu GIOTRIF®
  Pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar, una dintre cele mai frecvente forme...
Medicament nou în tratamentul melanomului
    În tratamentul melanomului ar putea fi utilizat un medicament experimental dezvoltat...
Planul Ministerului Sănătății de reducere a cazurilor de cancer la români
Reducerea mortalității și a incidenței cancerului, precum și îmbunătățirea stării de sănătate...
Tratament inovator pentru pacienţii cu leucemie
Comisia Europeană a aprobat un tratament inovator pentru pacienţii cu leucemie limfoblastică acută....
Creștere a vânzărilor globale ale Roche în primele nouă luni ale anului
Grupul Roche a înregistrat o creștere de 4% a vânzărilor globale, în primele nouă luni ale...
Tumori maligne la sân eliminate cu noi medicamente
Administrarea a două noi medicamente la femei bolnave de cancer la sân a condus la eliminarea acestor...
Roche, creștere a vânzărilor în primul trimestru din 2016
Grupul Roche a înregistrat o creștere de 4% a vânzărilor globale, în primul trimestru al anului...
Risc redus de deces la pacienții cu insuficiență cardiacă prin tratament cu fier intravenos
  Tratamentul cu fier intravenos reduce cu 41% riscul de respitalizare şi deces de cauze...


Ti-a placut acest articol ? ABONEAZA-TE ACUM LA REVISTA TIPARITA!
Ediția tipărită se bucură de articole exclusive de mare interes pentru abonați, semnate de membrii comisiilor redacționale științifice și care nu sunt promovate în ediția online. Revista tiparita este acreditata CMR si CFR cu 5 CREDITE EMC/EFC.
Abonamentele, încheiate pe baza unei comenzi ferme, vă asigură primirea lunară a revistei în plic, direct la adresa indicată de Dumneavoastră. Un abonament pe 6 luni costă 100 de lei, dar dacă vreţi să vă asiguraţi că nu veţi scăpa niciun eveniment medical al anului 2014 promovat în paginile revistei MedFarm, vă recomandăm abonamentul de 165 de lei, pe 12 luni, cu O REDUCERE DE 17,5%.
Pentru mai multe detalii click aici: http://health.ro/abonament/
Cititorii revistei au accesat și următoarele articole de care ați putea fi interesat :
Terapie superioară pentru pacienţii cu cancer pulmonar
Rezultatele primului studiu global, LUX-Lung 7, care compară în paralel a doua și prima generație...
Tratament oral nou pentru pacienții cu cancer pulmonar
O nouă opțiune de tratament oral pentru pacienții cu carcinom pulmonar al celulelor scuamoase a fost...
Pacienții cu cancer pulmonar au o nouă șansă la viață cu GIOTRIF®
  Pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar, una dintre cele mai frecvente forme...
Medicament nou în tratamentul melanomului
    În tratamentul melanomului ar putea fi utilizat un medicament experimental dezvoltat...
Planul Ministerului Sănătății de reducere a cazurilor de cancer la români
Reducerea mortalității și a incidenței cancerului, precum și îmbunătățirea stării de sănătate...
Tratament inovator pentru pacienţii cu leucemie
Comisia Europeană a aprobat un tratament inovator pentru pacienţii cu leucemie limfoblastică acută....
Creștere a vânzărilor globale ale Roche în primele nouă luni ale anului
Grupul Roche a înregistrat o creștere de 4% a vânzărilor globale, în primele nouă luni ale...
Tumori maligne la sân eliminate cu noi medicamente
Administrarea a două noi medicamente la femei bolnave de cancer la sân a condus la eliminarea acestor...
Roche, creștere a vânzărilor în primul trimestru din 2016
Grupul Roche a înregistrat o creștere de 4% a vânzărilor globale, în primul trimestru al anului...
Risc redus de deces la pacienții cu insuficiență cardiacă prin tratament cu fier intravenos
  Tratamentul cu fier intravenos reduce cu 41% riscul de respitalizare şi deces de cauze...


Ti-a placut acest articol ? ABONEAZA-TE ACUM LA REVISTA TIPARITA!
Ediția tipărită se bucură de articole exclusive de mare interes pentru abonați, semnate de membrii comisiilor redacționale științifice și care nu sunt promovate în ediția online. Revista tiparita este acreditata CMR si CFR cu 5 CREDITE EMC/EFC.
Abonamentele, încheiate pe baza unei comenzi ferme, vă asigură primirea lunară a revistei în plic, direct la adresa indicată de Dumneavoastră. Un abonament pe 6 luni costă 100 de lei, dar dacă vreţi să vă asiguraţi că nu veţi scăpa niciun eveniment medical al anului 2014 promovat în paginile revistei MedFarm, vă recomandăm abonamentul de 165 de lei, pe 12 luni, cu O REDUCERE DE 17,5%.
Pentru mai multe detalii click aici: http://health.ro/abonament/